26 Februari 2020

Umbraco vs WordPress

Vi jämför två av de mest populära innehållshanteringssystemen och försöker samtidigt hjälpa dig att välja rätt.

UMBRACOCMSUTVECKLING

I debatten kring vilket content management system, CMS, du ska välja, står valet och kvalet vanligen mellan Umbraco eller Wordpress. Ofta är det svårt att själv veta vilken som är bäst för just ditt ändamål, men här har vi tänkt jämföra dessa och samtidigt förklara varför Umbraco är vinnaren hos oss.

Vi börjar från början. Vad är egentligen WordPress?

Wordpress är, i grund och botten, ett open source bloggsystem utvecklat i PHP. Idag är plattformen väldigt populär och det uppskattas att ungefär 30% av alla hemsidor är byggda i Wordpress. På grund utav dess popularitet genom åren har den pressats mer och mer mot en användning som CMS, istället för en bloggplattform, och för att täcka glappet går det att ta hjälp av nedladdningsbara plugins.

Största fördelen med Wordpress är att det är väldigt enkelt att komma igång, oavsett om du är webbutvecklare eller inte. Du kan ha en fungerande hemsida uppe på bara någon dag med hjälp utav de grundmallar och plugins som tillhandahålls från WordPress enorma community.

Och vad är Umbraco?

Umbraco är ett väletablerat och stabilt open source CMS som är utvecklat med Microsofts .NET-plattform. Det är designat och byggt som ett CMS sen dess debut 2004, och idag underhålls och drivs Umbraco från produktägarna i Danmark.
Umbraco har ingen grundmall på samma sätt som WordPress har, utan här skräddarsys och anpassas din hemsida helt utifrån ditt behov. Systemet är väldigt flexibelt och skalbart, och passar därför bra för både små och stora projekt.

För dig som sköter er hemsida är Umbraco lättanvänt, oavsett om du vill ändra text, lägga till och strukturera en ny undersida, optimera SEO eller ändra i menyn. Det är enkelt att navigera och enkelt att lägga till och ta bort önskade delar.

Umbraco och WordPress

Till att börja med är det värt att nämna att båda plattformarna är open source och således gratis att använda, de är flexibla och går att skala efter projekt. De har dock olika meriter och alltså passar de olika bra beroende på ditt behov. Tre av dessa förmågor, som vi tycker är de viktigaste du behöver ha i åtanke vid val av CMS, är dess säkerhet, prestanda och hållbarhet.

Säkerhet

WordPress får utstå mängder med attacker som utnyttjar sårbarheter i själva plattformen samt i populära plugins och sidmallar. För att bibehålla din plattforms säkerhet krävs att sidan uppdateras regelbundet, och att man har i åtanke vilka plugins som används eftersom dessa kommer från en tredjepart. Användandet utav dessa plugins förutsätter att tredjepartsutvecklaren bakom fortsätter att underhålla, uppdatera och kvalitetssäkra pluginen, samt att denna plugin fortfarande är kompatibel med resterande funktionalitet du har på hemsidan.

WordPress används också utav många som inte har erfarenhet i utveckling, som i och för sig är ett suveränt försäljningsargument för WordPress, men på grund av detta lämnas många luckor för hackers att ta sig in.

Eftersom Umbraco är byggt på Microsoft .NET är det en extremt säker plattform i och med dess inbyggda autentiseringsteknik samt Code Access Security. Faktum är att stora företag såsom Carlsberg Group, Reebok, Microsoft och Thomas Cook använder sig utav Umbraco och detta påvisar att de är övertygade av dess säkerhet.

Prestanda

Idag är hemsidors prestanda en rakningsfaktor på Google och därför är det definitivt aktuellt att ha din hemsidas laddningstid i åtanke vid val av CMS.
En hemsida byggd i WordPress kan, precis som Umbraco, vara snabb om den är byggt korrekt. Dock ser vi tyvärr väldigt ofta motsatsen. Problemet med WordPress prestanda uppstår främst i användandet utav plugins. Som nämnt tidigare behövs ofta en hel del plugins för att WordPress ska motsvara ett CMS, med exempelvis kontaktformulär, SEOhantering, mediagalleri och så vidare. Dessa plugins kan både avsevärt försämra hemsidans prestanda eller i värsta fall även förstöra den.

Generellt har webbplatser byggda i Umbraco bra prestanda – vilket beror både på att .Net är otroligt snabbt samt att Umbraco har inbyggd cache. Detta innebär att hemsidan behöver göra färre anrop till databasen och således laddas sidan betydligt fortare.

Exempel: Vi snabbade upp Out Of Office's hemsida med 95.3% genom att migrera från WordPress till Umbraco.

Hållbarhet

Viktigt att ha i åtanke är också din hemsidas hållbarhet. Kommer den, rent kvalitetsmässigt, hålla åtminstone 5 år utan omfattande vidareutveckling?
Både WordPress och Umbraco är flexibla, och det går att skala upp och ner plattformarna utan problem, så rent krasst är de båda hållbara till framtiden. För WordPress del förutsätter detta dock att kompabiliteten mellan dess version och plugins kvarstår. Vid uppdateringar kan det vara så att egna anpassningar, eller integrationer med annan funktionalitet, går sönder och behöver åtgärdas.

Sammanfattning

Fördelar med Umbraco:
 • Enkelt för användare
 • Säkert
 • Hållbart i längden
 • Bra prestanda
 • Flexibelt
 • Har i princip inga begränsningar gällande funktionalitet och layout
Fördelar med WordPress:
 • Enkelt för användare och utvecklare
 • Billig i drift
 • Plugins - bra kostnadsalternativ till att utveckla eget
 • Flexibelt
Nackdelar med Umbraco:
 • Kräver att den hostas på en mer kraftfull server
 • Kräver uppsättning av utvecklare
Nackdelar med WordPress:
 • Saknaden av kontroll med tredjepartsplugins
 • Säkerhetsbrister
 • Prestanda
 • Fler begränsningar kring funktionalitet och design

Anledningen till varför WordPress är mer populär har ingenting att göra med prestanda, utan har med exponering att göra. Värt att ta med sig är att Umbraco har alla features som WordPress har, plus lite till. Exempelvis kan du ha automatisk bildkomprimerare, möjlighet att bygga egna formulär utan att behöva kontakta utvecklare, hantera 301-redirects inuti CMS-et och så vidare. Möjligheterna är obegränsade.

Du kan tänka såhär: både WordPress och Umbraco passar olika bra till olika projekt, men är du i behov utav ett säkert, stabilt och flexibelt cms finns det bara en vinnare.

Fortfarande inte övertygad? Kontakta oss. Vi ger dig gärna en demo och svarar på alla frågar du kan tänkas ha om Umbraco.